Prospect Place

2013
Fortitude Valley, Brisbane
 
 

This railway worker's cottage in Brisbane's Fortitude Valley is a beacon of adaptive reuse. In danger of being condemned, our studio resurrected the dwelling, transforming it into a residence with the opportunity for a future street level workspace or showroom, and future additions.

Robust use of modern concrete block, steel and glass juxtaposes the cottage's timber and tin fabric. A northern courtyard features the main 'escher'esque staircases which dramatically ascends to the residence. A delicate glass sliver running the fully length of the dwelling respectfully bridges the divide between it and an adjacent property.

The interior was remodelled with a large open living space, two bedrooms, and a utility zone. The veranda kitchen responds to the sub-tropical Brisbane climate as does the open veranda reinstated on the street.

Elegantly detailed with raw utilitarian materials, the lower floor benefits climatically by employing the thermal mass of the burnished concrete floor and adjoining water tank. Linear gardens of bamboo and vertical creepers are positioned to keep the house cool, and compliment louvers, north-facing windows and huge sliding doors to the street.

    Through increasing reductionism we have explored process and materiality while addressing questions of sustainability, quality, and commercial viability.

    Awards

    • 2016 Winner of the Australian Institute of Architects State Award Queensland - commercial architecture.