Hamilton Residence

2013
Fortitude Valley, Brisbane
 
 

The alterations + additions made to the pre-war art deco residence simplifies and refines circulation and provides generous outdoor courtyards on a confined site. The house embraces the notion of outdoor/indoor living- a portion of the lower-storey living space has been reworked as a sheltered outdoor area for family use. Internal living spaces, such as the kitchen, dining, and lounge, flow on to the exterior courtyards through stacked glass doors. Existing levels of the site were consolidated, with the strategic placement of a new staircase accommodating the vehicle terrace at the landing between the upper and lower storey, cleverly utilising floor levels to maintain a hierarchy of privacy. The embodied energy of the existing built fabric was preserved by planning the alterations and additions to minimise the physical impact on the existing built structure. The concept was to sensitively intervene and preserve the charming art deco details of the existing building fabric, respecting and retaining the building’s significant past while adding a discernable contemporary layer... in this way preserving, caring for, revealing and allowing occupiers to interpret the building.

Awards

  • 2016 Winner of the Australian Institute of Architects State Award Queensland - commercial architecture.