Bowman Residence

2003-2006
Kenmore, Brisbane
 
 

This adaptation of a 1970s Spanish Mission style residence refines circulation and provides generous outdoor spaces on a confined site. Given a brief to create an independent dwelling with autonomous or communal interaction with the existing residence, a series of connected courtyards interwoven with the main building volumes were developed, where the un-built or ‘negative’ spaces of the site are treated with equal importance to the built ‘positive’ spaces. With a preference for sympathetic adaptation, the embodied energy of the original built fabric was preserved by planning the alterations and additions to minimise demolition. Thus the concept to re-use and develop the envelope of the original garage into a self-contained living precinct was enacted through sensitive interventions that added a discernable contemporary layer. The parasol street front roof structure offers protection for vehicles and extends to the adjacent northern courtyard, providing a sheltered seating area for enjoying both winter sun and summer shade.

Australian Institute of Architects, Regional Commendation Brisbane 2007